Ajankohtaista

Kunnanjohtajan tiedote kuntalaisille ja kunnassa vieraileville

03.04.

Hei kaikille!

 Olemme nyt eläneet jo reilut pari viikkoa koronaviruksen aiheuttamia poikkeusoloja. Tilanne on ollut ja tulee olemaan meille kaikille haasteellinen, johon sopeutumiseksi on tarvittu ja tarvitaan vielä edelleen vahvaa sitoutumista ja vastuullisuutta kaikilta!

 Tärkein ohje edelleen on, että jokaisen tulee huolehtia hyvästä käsihygieniasta; käsiä tulee pestä usein ja huolellisesti vedellä sekä saippualla – lisäksi kannattaa käyttää käsien desinfiointiainetta, erityisesti jos käsienpesumahdollisuutta ei ole aina käytettävissä. Lisäksi yskittäessä ja aivastaessa tulee suu suojata nenäliinalla tai hihalla. Toisia ihmisiä kohdattaessa tulee pitää riittävän pitkä välimatka ja turhia sosiaalisia kontakteja tulee välttää.

 Ikäihmisiä ja riskiryhmässä olevia pyydetään pysymään kotona. Jotta kenenkään toimintakyky ei mene alaspäin, kannattaa silti pitää huolta liikkumisesta – liikkua kannattaa ulkona, kunhan pitää riittävän etäisyyden toisiin ihmisiin. Jos sairastaa jotain perussairautta ja sairaus pahenee tai sattuu tapaturma tai muu akuutti terveyttä uhkaava tilanne, ei hoitoon hakeutumista tule pitkittää! Ohjeet hoitoon hakeutumisesta löytyvät tästä tiedotteesta.

 Suomen hallitus päätti jatkaa koronavirustartuntojen leviämisen hidastamiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi aiemmin päätettyjä rajoitustoimia 13.5.2020 saakka. Liikkumisrajoitukset koskevat liikkumista Uudenmaan maakunnan alueelle ja alueelta pois ja ne ovat voimassa 19.4.2020 asti.

 Kaikilla näillä toimenpiteillä pyritään estämään viruksen leviäminen ja terveydenhuollon resurssien ylikuormittuminen. Pysymme terveinä, kun vältämme lähikontakteja toisiimme ja pidämme yhteyksiä muilla tavoin. Henkisestä hyvinvoinnista ja omasta jaksamisestaan kannattaa pitää huolta, siinä missä fyysisestä hyvinvoinnista. Soitetaan puhelimella ja käytetään erilaisia sähköisiä yhteyksiä sosiaalisten suhteiden ylläpitämiseen.

 Ohessa vielä muistilista tärkeimmistä asioista Enonkosken kunnassa koskien koronaviruksen aiheuttamaa poikkeustilannetta.

 Kiitos kaikille, jotka noudattavat annettuja ohjeita ja toimivat vastuullisesti. Kiitos myös kaikille niille, jotka huolehtivat yhteiskunnan toimivuudesta poikkeusolojen aikana! Teitä on monia ammattiryhmiä, yrityksiä, yksityisiä henkilöitä, yhteisöjä, vapaaehtoisia toimijoita jne. joille haluan osoittaa kiitokseni.

 Toivon jokaiselle jaksamista vaikeassa tilanteessa - yhdessä tästä selvitään!

 Terveisin Minna Laurio, kunnanjohtaja, puh. 044 345 3012, s-posti: minna.laurio@enonkoski.fi

MUISTILISTA TÄRKEIMMISTÄ ASIOISTA ENONKOSKEN KUNNASSA KOSKIEN KORONAVIRUSTA:

1. Toimintaohjeena yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet), pois lukien kunnalliset luottamushenkilöt.

 2. Kunnan alueella on kielletty kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 10 henkilöä. Vältetään kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa ja huolehditaan aina vähintään 1-2 metrin turvavälistä muihin ihmisiin. Koti on turvallisin paikka juuri nyt.

 3. Mikäli tarvitset apua kauppapalvelussa tai apteekkiasioinnissa, niin ota yhteys Enonkoskella toimivaan vapaaehtoisista toimijoista muodostettuun ”Mie autan”-rinkiin, jotka auttavat teitä ilman kuljetusmaksuja.

  • Kauppaostokset kotiin kuljetettuna voi tilata Oravin kyläkaupalta kauppias Kari Hirvoselta, puh. 044 7844809
  • Apteekin lääketilaukset kotiin kuljetettuna voi tehdä suoraan Enonkosken sivuapteekista, ota yhteys puhelimitse 015 479 363
  • Lisätietoja ”Mie autan”-ringin toiminnasta antaa Kari Turunen, puh. 0500 155107

4. Majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annettua lakia on muutettu siten, että ravintoloiden sisä- ja ulkotilat pysyvät asiakkailta kiinni 31.5.20 saakka. Huomioitavaa, että tämä muutos ei koske ruoan tai juoman myymistä ravitsemisliikkeestä muualla nautittavaksi. Lainmuutos ei koske myöskään henkilöstöravintoloita. Ravintoloiden, kahviloiden ym. netti- ja facebook-sivuilta löytyy lisätietoa.

 5. Jos koet itsesi yksinäiseksi tai halua keskusteluapua, tukea tai sielunhoitoa, voit ottaa yhteyttä Enonkosken kappeliseurakunnan diakoni Marja Mustoseen, puh. 040 8655653, arkisin klo 8-16 tai aluekappalainen Pekka Auvinen, puh. 044 776 8050.

 6. Kunnan kaikki tilat ovat suljettu eli mm. kirjasto, liikuntatalo, kuntosali, alakoulun juhlasali, koulun tilat, vanhustentalojen kerhohuone ja liikuntatilat. Kansalaisopiston toimintaa ei ole. Kunnanviraston ovet ovat suljettu, asiointi ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kunnanvirasto klo 9-15, puhelin 015 527 5500, sähköposti: enonkosken.kunta@enonkoski.fi  Jos Sinulla on akuuttia asiaa virastolle, eikä Sinulla ole puhelinta mukana, soita viraston ovenpielessä olevaa ovikelloa, virastossa paikalla työntekijä klo 9-15 välillä.

 7. Terveydenhuollon palvelut

  • Koronapuhelin vastaa yleisiin tiedusteluihin koronaviruksesta arkipäivisin kello 8-18, p. 015 527 2700.
  • Jos sairastut, soittakaa terveysasemien yhteiseen ajanvarausnumeroon arkipäivisin klo 8–15.30, p. 015 527 7112.
  • Jos tarvitsette sairauteen liittyvää kiireellistä apua, soita keskussairaalan päivystykseen, numerossa 116 117 vastataan vuorokauden ympäri.
  • Hätätilanteissa soita aina 112.

 8. Koskenhelmessä ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä vierailut on kielletty. Huomioitava myös, että ulkopuolisten vierailut on kielletty Enonkosken kunnan ulkopuolella olevissa hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa pois lukien tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset, saattohoidossa olevien läheiset.

 9. Sosterin sosiaalityöntekijöihin yhteyden puhelimella, vammaispalvelun työntekijä Johanna Paljakka yhteys puh. 044 417 2641 ja aikuissosiaalityöntekijä Anna-Mari Halonen yhteys puh. 044 417 5411.

 10. Maaseutusihteerin palvelut etänä, yhteys puhelimitse tai sähköpostilla Tarja Kaijansinkko puh. 044 417 4030, sp. tarja.kaijansinkko@savonlinna.fi, Heli Laukkanen puh. 044 417 5031 sp. heli.laukkanen@savonlinna.fi ja Vesa Sairanen puh. 044 417 5029 sp. vesa.sairanen@savonlinna.fi

 11.  Etelä-Savon TE-toimiston palvelut etänä – lisätietoja http://toimistot.te-palvelut.fi/etela-savo