Ajankohtaista

Enonkosken vieraslajiviikko alkaa

08.06.

Enonkosken vieraslajiviikko alkaa

Enonkosken kunta haastaa kuntalaiset joukkotalkoisiin, joiden tavoitteena on ’talkoilla terveyttä’ –teemalla iskeä joukkovoimalla luontoon leviävän jättipalsamin kasvustoihin. Jättipalsamikasvustoja saa vapaasti kitkeä kunnan omistamilta alueilta. Vieraslajilain (1709/2015) mukaan myös kiinteistön omistajan tai haltijan on huolehdittava toimenpiteistä kiinteistöllä esiintyvän haitallisen vieraslajin hävittämiseksi ja/tai leviämisen rajoittamiseksi.

Jätesäkkejä on saatavissa seuraavista pisteistä:

Kunnan varastolta, Kalastajatie 7
Kunnantalolta, Enonkoskentie 3 T
Koloveden luontotuvalta, Hyypiänniementie 2

Jätesäkit voi toimittaa kyltillä varustettuihin keruupisteisiin. Kunta toimittaa näihin pisteisiin jätetyt kasvisäkit oikeaoppisesti tuhottavaksi. Keruupisteet sijaitsevat osoitteissa

Kuusitie 10
Kuusitie 12
Puusepänpolku 3
Enonkoskentie 18 T
Metsätie 6
Louhelantie 10
Ruusumäentie 8
Laiduntie 1

Uusista laajoista esiintymistä pyydetään ilmoittamaan tekniseen toimistoon, puh 044 345 3026.

Enonkosken vieraslajitalkoot ovat osa Savonlinnan seudun yhteisponnistusta.  Himalajan vuoristosta kotoisin oleva jättipalsami (Impatiens glandulifera) tukehduttaa muiden kasvilajien ja sienien esim. kantarellin kasvua. Kasvi leviää rajusti Suomessa. Siksi Enonkosken kunta ja Itä-Suomen luonnonsuojeluyhdistys kannustavat asukkaita ja ulkoilijoita osallistumaan haitallisen kasvin leviämisen torjuntaan. Jättipalsamikasvustoja saa vapaasti kitkeä myös kunnan omistamilta alueilta. Vieraslajilain (1709/2015) mukaan myös kiinteistön omistajan tai haltijan on huolehdittava toimenpiteistä kiinteistöllä esiintyvän haitallisen vieraslajin hävittämiseksi ja/tai leviämisen rajoittamiseksi.

Enonkosken kunta on opastanut asukkaita kasvien tunnistamiseen viikolla 20 järjestetyn virtuaalisen vieraslajiviikon avulla. Päivittäiset vieraslajiesittelyt uusitaan Enonkosken kunnan Facebook-sivuilla viikolla 20. Päivitykset ilmestyvät iltaisin klo 18.00.

Lisätietoja Enonkosken kunnan vieraslajitalkoista, kasvien laajemmista esiintymisalueista sekä niiden haitoista antaa Sari Juuti, puh. 044 345 3026.