Ajankohtaista

Helleinfo

25.07.

Pidetään huolta itsestämme, läheisistämme ja ympäristöstämme helteellä!

Etelä-Savon alueelle on luvattu loppuviikoksi tukalaa hellettä, johon kuntalaisten ja täällä vierailevien on syytä varautua. Erityisesti helteestä voi olla haittaa pitkäaikaissairaille, ikäihmisille ja niille henkilöille, joiden toimintakyky on muuten heikentynyt.

Sisätiloissa ikkunat kannattaa pitää kiinni päiväaikana, kun ulkoilma on sisäilmaa lämpimämpää. Ikkunat kannattaa peittää verhoilla tai sälekaihtimilla pahimmalta auringon porottamiselta. Ikkunat kannattaa avata yöksi ulkoilman viilentyessä ja tuulettaa sisätilat läpivedon avulla, jos se on mahdollista. Turhat valot ja sähkölaitteet kannattaa sulkea, sillä ne lämmittävät asuntoa. Tuuletin voi helpottaa oloa – huomioitava kuitenkin, että tuuletin myös haihduttaa iholta nestettä, joten on muistettava juoda riittävästi. Jos asuntoa ei saa riittävän viileäksi, kannattaa mahdollisuuksien mukaan viettää muutama tunti päivällä jossakin muussa viileässä paikassa.

Ulkona olemista kannattaa välttää päivän kuumimpaan aikaan ja pysyä mahdollisuuksien mukaan varjossa. Pysäköityyn autoon ei tule jättää ihmisiä tai eläimiä, sillä sisälämpötila autossa voi nousta nopeasti erittäin korkealle.

Helteellä tulee juoda riittävästi ja säännöllisesti pitkin päivää. Juoda kannattaa jo ennen janon tunnetta, erityisesti vanhusten ja lasten. Jano, kuiva suu, vähentynyt virtsaamistarve ja virtsan värin muuttuminen tummemmaksi ovat merkkejä liian vähäisestä juomisesta. Tavallinen vesi on hyvä janojuoma. Juomisen lisäksi on muistettava syödä myös riittävästi, jotta kehon suolatasapaino säilyy normaalina. Helteellä kannattaa välttää alkoholia ja kofeiinia, sillä ne kuivattavat elimistöä.

Helteellä kannattaa pukeutua kevyesti löysiin, luonnonmateriaaleista valmistettuihin vaatteisiin. Suoralta auringonpaisteelta kannattaa suojautua viileillä pitkähihaisilla ja -lahkeisilla vaatteilla, leveälierisellä hatulla ja aurinkolaseilla. Kehoa voi viilentää suihkujen, kosteiden vaatteiden tai kylmäkääreiden avulla.

Pidetään huolta myös yksin asuvista sukulaisista, ystävistä ja naapureista ja autetaan heitä tarvittaessa suojautumaan kuumuudelta. Elimistön lämpökuormitus myös pahentaa monien pitkäaikaissairauksien oireita. Lisäksi monet sairaudet tai niihin liittyvät lääkitykset heikentävät elimistön kykyä sopeutua kuumuuteen ja lisäävät lämpösairauksien riskiä. Jos perussairauden oireet pahentuvat voimakkaasti helteiden aikana, on otettava tarvittaessa yhteyttä lääkäriin.

Lämpöuupumus kehittyy asteittain neste- ja suolavajauksen seurauksena. Mahdollisia oireita ovat voimakas jano, voimakas hikoilu tai viileä ja nihkeä iho, heikotus, päänsärky, huimaus, ärtyisyys ja pahoinvointi. Lievän lämpöuupumisen oireet yleensä hellittävät, kun juo lisää vettä ja siirtyy viileään paikkaan lepäämään. Vaatteita tulee vähentää, ja kehon viilentymistä voi auttaa kastelemalla ihoa viileällä vedellä ja tuulettamalla tai kylmäkääreiden tai -pakkausten avulla.

Lämpöuupumus voi pahentuessaan johtaa hengenvaaralliseen lämpöhalvaukseen. Raskaan fyysisen rasituksen seurauksena lämpöhalvaus voi kehittyä myös hyvin äkillisesti. Lämpöhalvauksessa elimistö ei pysty riittävästi poistamaan lämpöä, hikoilu tyrehtyy ja kehon lämpötila nousee yli 40 asteeseen. Oireita voivat olla kuuma ja kuiva iho, heikotus, päänsärky, pahoinvointi, tasapainon heikentyminen, hengityksen vaikeutuminen, nopea ja heikko sydämen syke, poikkeava käytös tai sekavuus, kouristelu ja äkillinen tajunnan menetys. Lämpöhalvausta epäiltäessä tulee välittömästi soittaa hätänumeroon. Kehoa saa viilennettyä suihkuttamalla tai valelemalla ihoa viileällä vedellä ja tuulettamalla. Niskaan, kainaloihin ja nivusiin voi asetella kylmäkääreitä tai kylmäpakkauksia.

Pidetään huolta myös ympäristöstämme, sillä pitkään jatkunut helle ja kuivuus ovat riski metsäpalojen syttymiselle. Metsäpalovaroituksen aikana nuotiota tai muuta avotulta ei saa sytyttää, kun metsäpalon, ruohikkopalon tai muun tulipalon vaara on ilmeinen.