Ajankohtaista

Kunnanjohtajan tiedote kuntatalaisille ja kunnassa vieraileville

01.06.

Hei kaikille!

Kesäkuun ensimmäisen päivän terveiset Enonkosken kunnasta kaikille kuntalaisille ja täällä vieraileville! Poikkeuksellisen kevään jälkeen koulutyö on saatu Enonkoskella päätökseen ja kunnan toiminnoissa sekä kunnan alueella olevissa monissa toimipaikoissa ja yrityksissä aletaan palaamaan vähitellen ns. normaaliajan toimintoihin. Tämä on varmasti meille kaikille tervetullut tieto – samalla kuitenkin muistaen, että uusia koronatartuntoja todetaan Suomessa edelleen päivittäin. Huolellisuutta ja vastuullisuutta tarvitaan siis edelleen, kun liikutaan julkisilla paikoilla ja tavataan toisia ihmisiä. Tavoitteena on estää epidemian leviämistä niin, että se haittaa mahdollisimman vähän ihmisiä, yrityksiä, yhteiskuntaa ja perusoikeuksien toteutumista.

Tulevaa kesää ajatellen ja Enonkosken sekä koko alueen elinvoiman kannalta hyvä asia on hallituksen linjaus, jossa todetaan, että kotimaassa voi matkailla, kunhan noudattaa koronavirukseen liittyviä terveys- ja turvallisuusohjeita.  Matkailuyritykset ja matkailijat ovat vastuussa ohjeistuksen noudattamisesta ja soveltamisesta omaan toimintaansa. Tässä tämän kuun tulevia tapahtumia:

Enonkoskella Koloveden luontotupa avaa ovensa 8.6.20, lisätietoja löytyy https://www.luontoon.fi/kolovesi/palvelut/kolovedenluontotupa

Enonkoskella järjestetään Jäälinna ry:n ja kunnan yhteinen hiekanveistotapahtuma 26.6.-1.7.20 välisenä aikana, jona aikana Enonkosken keskellä oleva tori saa koristeeksi 2,5 metrin korkuiset taideteokset. Neljä suomalaista hiekkataiteilijaa työstävät yhteensä 10 hiekkaveistosta ja kaikilla heillä on aiheena koronakeväässä tutuksi tullut aihe ”Yhdessä”.  Yleisöä varten valmistetaan ”taidepolku”, joka kiertää veistoalueen. Sillä varmistetaan, että katsojien on helppoa noudattaa välimatkasuosituksia. Myös veistokset ympäröidään naruilla. Näyttely on avoinna joka päivä, ja sinne on vapaa pääsy. Syksyllä veistokset valaistaan. Lisätietoja Jäälinna ry Tuomo Jantunen, 0400 417272 tai sähköpostilla tuomo@jantunen.fi

Annan kiitoksen kaikille siitä, että rajoitustoimet ja ihmisten sitoutuminen noudattamaan annettuja ohjeita ja suosituksia, ovat tehonneet siihen, että todennetut koronavirustartunnat ovat pystytty rajaamaan Sosterin alueella erittäin hyvin. Vaikka kesäkuu tuo meille lisää vapauksia, niin vastuullista toimintaa ei kannata jättää huomioimatta edelleenkin! Toivon teille turvallista alkanutta kesää! Kesävieraat olette lämpimästi tervetulleita Enonkoskelle!

Terveisin Minna Laurio, kunnanjohtaja, puh. 044 345 3012, s-posti: minna.laurio@enonkoski.fi

MUISTILISTA TÄRKEIMMISTÄ ASIOISTA KOSKIEN KORONAVIRUSTA/RAJOITUSTOIMISTA:

1. Rajoitustoimien lievennykset:

-ravintolat ja kahvilat avataan asiakkaille noudattaen ohjeistuksia asiakaspaikoista, aukioloajoista, anniskeluajoista, ruokailuista, hygieniasta jne. Lisätietoja kunkin toimijan osalta saa puhelimitse, sähköpostilla tai internetistä

-enintään 50 hengen sisä- ja ulkotiloissa järjestetyt yleisötilaisuudet ja kokoukset sallitaan, suositus turvaetäisyyksistä ja hygieniasta on edelleen voimassa

-hallituksen suositus on, ettei yksityistilaisuuksia järjestettäisi yli 50 hengelle

-yli 50 ja enintään 500 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voi järjestää erityisjärjestelyin, jossa ehtona on, että kokoontuminen järjestetään noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 14.5.20 antamaa ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä.

-yli 500 hengen yleisötilaisuudet ovat kiellettyjä 31.7.20 asti

-esimerkiksi konsertit, teatteriesitykset, elokuvateatterinäytökset, festivaalit ja kulttuuritapahtumat ovat yleisötilaisuuksia ja niitä koskevat aluehallintoviraston tartuntatautilain nojalla tekemät rajoituspäätökset

-urheilukilpailut ja -sarjat voidaan käynnistää erityisjärjestelyin

-kokoontumisrajoituksia koskevat aluehallintovirastojen määräykset ovat yleisluonteisia, eikä niissä oteta kantaa jokaiseen yksittäiseen tapahtumaan, vaan tilaisuuden järjestäjä vastaa tapahtuman toteuttamisesta niin, ettei tautitilanne pahene.

-julkisia tiloja avataan – mm. valtion ja kuntien museot, teatterit, Kansallisooppera, kulttuuritalot, kirjastot, kirjastoautot, Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut, harrastustilat ja -paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset. Urheiluhallien ja liikuntapaikkojen ylläpitäjien täytyy kuitenkin itse arvioida, miten viranomaisten ohjeita voidaan parhaiten soveltaa paikallisiin olosuhteisiin niin, että asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuus varmistetaan.

-lasten ja nuorten leireillä toimitaan rajatuissa, enintään 50 henkilön ryhmissä

-myös kokoontumisrajoitusten ulkopuolelle jäävässä toiminnassa on tärkeää huomioida yleiset ohjeet hygienia- ja muista järjestelyistä, joilla viruksen leviämistä estetään

2. Kunnan toimitilat ovat avautuneet mm. kirjasto, liikuntatalo, kuntosali, kuntouttava työtoiminta (Pate) ja kerhotilat. Kunnanvirasto on avoinna arkisin klo 9-15. Pyydämme noudattamaan hyvää käsihygieniaa kaikissa kunnan tiloissa vieraillessa ja tulethan terveenä (ei flunssaoireita) tapaamaan kunnan henkilöstöä.

3. Mikäli tarvitset apua kauppapalvelussa tai apteekkiasioinnissa, niin ota yhteys Enonkoskella toimivaan vapaaehtoisista toimijoista muodostettuun ”Mie autan”-rinkiin, jotka auttavat teitä ilman kuljetusmaksuja.

  • Kauppaostokset kotiin kuljetettuna voi tilata Oravin kyläkaupalta kauppias Kari Hirvoselta,puh. 044 7844809

  • Apteekin lääketilaukset kotiin kuljetettuna voi tehdä suoraan Enonkosken sivuapteekista, ota yhteys puhelimitse 015 479 363

  • Lisätietoja ”Mie autan”-ringin toiminnasta antaa Kari Turunen, puh. 0500 155107

4. Jos koet itsesi yksinäiseksi tai halua keskusteluapua, tukea tai sielunhoitoa, voit ottaa yhteyttä Enonkosken kappeliseurakunnan diakoni Marja Mustoseen, puh. 040 8655653, arkisin klo 8-16 tai aluekappalainen Pekka Auvinen, puh. 044 776 8050.

5. Terveydenhuollon palvelut

  • Koronapuhelin vastaa yleisiin tiedusteluihin koronaviruksesta arkipäivisin kello 8-18, p. 015 527 2700.

  • Jos sairastut, soita terveysasemien yhteiseen ajanvarausnumeroon arkipäivisin klo 8–15.30, p. 015 527 7112.

  • Jos tarvitsette sairauteen liittyvää kiireellistä apua, soita keskussairaalan päivystykseen, numerossa 116 117 vastataan vuorokauden ympäri.

  • Hätätilanteissa soita aina 112.

 6. Koskenhelmen, muiden asumispalveluyksiköiden, sairaaloiden tai muiden hoitolaitosten vierailujen osalta lisätietoja antaa kukin yksikkö.

 7. Sosterin sosiaalityöntekijöihin yhteys puhelimella ja sovi tapaamisaika. Vammaispalvelun työntekijä Ari Mäkitalo yhteys puh. 044 4174150 tai Kirsti Toivanen, puh. 044 4174158 ja aikuissosiaalityöntekijä Laura Tiainen tai Anna-Mari Halonen yhteys puh. 044 417 5411.

 8. Maaseutusihteerin palvelut etänä, yhteys puhelimitse tai sähköpostilla Tarja Kaijansinkko puh. 044 417 4030, sp. tarja.kaijansinkko@savonlinna.fi, Heli Laukkanen puh. 044 417 5031 sp. heli.laukkanen@savonlinna.fi ja Vesa Sairanen puh. 044 417 5029 sp. vesa.sairanen@savonlinna.fi tai maaseututoimi@savonlinna.fi

 9.  Etelä-Savon TE-toimiston palveluista lisätietoja http://toimistot.te-palvelut.fi/etela-savo

10. Enonkoskelaisten yksinyrittäjien koronatuesta lisätietoa ja hakulomake löytyy https://elinkeinopalvelut.fi/      

Lisätietoja löytyy kunkin toimijan omilta kotisivuilta!